Discriminatie

Het is al jaren bron van discussie, maar nog steeds gaat het niet goed met de economische positie van vrouwen in ons land. De helft van de Nederlandse vrouwen is niet financieel onafhankelijk. Massaal werken vrouwen parttime. Vrouwen zijn inmiddels hoger opgeleid dan mannen maar nog steeds is het slecht gesteld met het aantal vrouwen aan de top. Als paardenmiddel is nu het vrouwenquotum ingesteld. Maar waarom lukt het niet om vrouwen meer te laten werken? En is dit überhaupt een probleem?
Discriminatie in de zorg
| Uitzending

Discriminatie in de zorg maakt nog zieker

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh, wil een breed onderzoek naar de omvang van discriminatie in de zorg.

Fsv
| Oproep

Excuusbrief van de belastingdienst: stond jij op de zwarte lijst?

Een registratie op de ‘zwarte lijst’ van de fiscus kon veroorzaken dat je niet in aanmerking kwam voor schuldhulpverlening of een betalingsregeling.

Vaders

Parttime werkende man nog niet de norm: ‘Niet handig als je promotie wil maken’

Voor vrouwen is parttime werken heel normaal in Nederland, zeker als je kinderen krijgt. Maar voor mannen is dit nog steeds minder geaccepteerd.

Nederlandse Zigeunerrazzia
| Onderzoek

Vervolgd, vermoord en vergeten: de Nederlandse Zigeunerrazzia

Nederlandse gemeenten reageren zelfs volgens de bezetter te enthousiast op de oproep om 'zigeunerachtige personen' op 16 mei 1944 naar Westerbork te brengen.

moslimdiscriminatie
| Uitzending

Moslimdiscriminatie in Nederland

Aandacht voor de vierde Monitor Moslimdiscriminatie, waarin de stand van zaken van de periode 2017 -2019 wordt weergegeven.

WerkUrenBerekenaar
| Onderzoek

Hoeveel ga jij erop vooruit met een paar uur extra werken?

De helft van de vrouwen in ons land is niet financieel onafhankelijk.

vrouwen
| Uitzending

Een betere positie voor vrouwen

Kinderopvang kost miljarden extra
| Artikel

Gratis kinderopvang om vrouwen meer te laten werken kost miljarden extra en de opbrengst is beperkt

Gratis kinderopvang zal maar 7500 fulltimebanen opleveren. Dat betekent dat gratis kinderopvang 760.000 euro per opgeleverde fulltimebaan gaat kosten.

Belle Derks
| Artikel

Mannen en vrouwen kiezen onbewust nog steeds voor traditionele rolverdeling in gezin

Volgens hoogleraar Belle Derks hebben we een diepgewortelde cultuur waarin het huishouden en kinderen nog steeds als prioriteit van vrouwen wordt gezien.

Header afbeelding artikel
| Onderzoek

‘Vrouwenquotum onnodig, vrouwen met fulltimebaan bereiken al relatief vaak de top’

De politiek zou zich moeten richten op het echte probleem: te veel vrouwen werken te weinig uren om zichzelf financieel te kunnen redden. 

Wieteke Graven
| Onderzoek

Nederland koploper parttime werken: ‘Vrouwen moeten een bewuste keuze maken’

Door vrouwen te overtuigen om een paar uur meer te werken, hoopt deze stichting het personeelstekort in de zorg en het onderwijs op te lossen.

Charlotte Boström
| Onderzoek

Nederland en Zweden lijken op elkaar, behalve als het om de positie van vrouwen gaat

Toen journalist Charlotte Boström naar Nederland verhuisde verbaasde het haar dat de rol van vrouwen in Nederland zo anders is dan in haar moederland Zweden.